FAQ
Coopiloot is er voor studenten van Hogeschool PXL en cursisten van SyntraPXL.
Daarbij hanteren we dezelfde voorwaarden als die voor het (fiscale)
statuut van student-zelfstandige
- je bent tenminste 18 en ten hoogste 25 jaar
- je bent ingeschreven om regelmatig de lessen te volgen in een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling om een diploma (maar ook attest, getuigschrift, creditbewijs of certificaat) te behalen dat erkend is door een bevoegde overheid
- je bent ingeschreven voor ten minste 27 studiepunten of tenminste 17 lesuren per week. Uitzonderingen: het is niet vereist aan 27 studiepunten of 17 lesuren te komen als je in een bepaalde periode de lessen niet volgt o.w.v.:
- de verplichte stageperiodes, nodig voor het behalen van een wettelijk erkend diploma, attest of brevet
- de voorbereiding voor een eindverhandeling tot de indiening van de verhandeling (gedurende maximum een jaar). Het is daarbij wel van belang dat het gaat over een eerste indiening.
Het is absoluut mogelijk om als team deel te nemen! Samen een onderneming opstarten biedt veel voordelen, maar zorgt ook voor unieke en leerrijke uitdagingen. Samen in Coopiloot stappen zou de perfecte opstap kunnen vormen richting een vennootschap. Elk traject binnen Coopiloot is uniek, of je er nu alleen of als team aan begint.
Deelnemen aan Coopiloot kost in eerste instantie niets. De fases intake, Startbaan en de Pitch, zijn helemaal kosteloos. Is de intake positief dan volg je dus gratis de workshops en ga je naar huis met een ondernemingsplan en financieel plan.
Als je na selectie instapt in de Vliegschool wordt het echt. Om het ondernemen zo reëel mogelijk weer te geven is er een maandelijkse werkingskost. Deze wordt vanaf facturatie in de boekhouding van je project verwerkt. Een simulatie van de sociale bijdrage als het ware, maar dan in mindere mate. We vertellen je alles over de financiële werking van de Vliegschool in de 6e workshop die je kan volgen vóór de Vliegschool effectief aanvangt.
Neen. tijdens de Vliegschool fase gebruik je het btw-nummer van Cooplioot en dus liggen alle (financiële) risico’s bij de activiteitencoöperatie. Daarom kan je binnen Coopiloot in die fase geen onderneming opstarten die zware investeringen en/of verbintenissen op lange termijn vraagt. Denk maar aan: een handelspand kopen, grote investeringen in materiaal, aansprakelijkheid bouw…
Tijdens de pitch wordt gekeken of je project binnen de activiteitencoöperatie past. Indien niet, kan je de Vliegschool fase niet aanvangen onder Coopiloot.
Jij staat aan het stuur van jouw leven en je beslist altijd zelf wat je volgende stappen zijn. Naar ondernemerschap toe zijn er de volgende mogelijkheden:
- Als jouw onderneming loopt als een trein en jij je als ondernemer als een vis in het water voelt dan kan je na Coopiloot opstarten als ondernemer in hoofdberoep.
- Als je nog studeert en je wilt ook je onderneming verderzetten dan bestaat de mogelijkheid om student-zelfstandige te worden indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden.
- Als je een toffe job vindt met een arbeidscontract dat minstens halftijds is, dan kan je verder ondernemen in bijberoep.
Je blijft ten laste van je ouder(s). Je onderneemt namelijk via de juridische incubator van Coopiloot. Daardoor verandert er niets aan jouw persoonlijke (fiscale) situatie.